Paine cu maia fara framantare

  • Timp preparare
    6 ore
  • Timp Gătire
    35-40 minute
  • Porții
    4 Persoane

Acesta reteta te va ajuta sa faci paine la fel ca la brutaria artizanala crocanta la exterior si moale, pufoasa si aerata la interior. Gustul este unic si nu este facuta decat din doua ingrediente principale fara drojdie. In locul drojidie vom folosi maia, reteta pentru maia o gasiti Aici.

Ingredients

Preparare

Pentru o coacere perfecta o sa avem nevoie de o oala de fonta cu capac sau 'dutch oven' dar putem folosi si o tava insa in partea cea mai de jos a cuptorului vom pune un recipient/tava cu apa pentru a putea creea umiditatea necesara ca painea sa nu prinda foarte repede crusta si sa poata creste

Pas 1

Se pregatesc ingredientele necesare pentru aceasta reteta conform mentiunilor din sectiunea Ingrediente

Pas 2

Amestecam 400 grame de faina cu 330 grame de apa (restul de apa si faina le pastram pentru maia) pana cand nu mai exista faina uscata (nu este nevoie sa framantam aluatul) apoi acoperim cu un plastic sau un prosop ud pentru a nu face crusta si lasam sa stea 3 ore

Pas 3

In alt vas punem maia peste care adaugam restul de 100 de grame de faina si 100 de grame de apa amestecam usor sa se omogenizeze si acoperim cu un plastic sau prosop umed si o lasam si pe ea 3 ore la odihnit

Pas 4

Dupa aproximativ 3 ore punem maia proaspata obtinuta peste compozitia de faina cu apa si incorporam usor. Este indicat sa ne umezim mainile inainte de a lucra cu aluatul pentru a evita lipirea acestuia pe maini

Pas 5

Miscarea de incorprare trebuie sa fie gentila, apucam coca pe dedesubt intindem usor si pliem peste avand grija sa rotim usor castronul dupa fiecare pliere sa amestecam egal pe toate partile. Acoperimsi lasam aluatul la odihnit 30 de minute

Pas 6

Punem sarea ne umezim din nou pe maini si incorporam bine in aluat cu acelasi tip de intindere a aluatului cu pliere. Lasam iar 30 de minute acoperita

Pas 7

Aluatul trebuie sa inceapa sa creasca in dimensiune usor si pot aparea bule de aer pe suprafata acestuia. Intindem din nou cu pliere de 3-4 ori sa acoperim toate zonele aluatului. Lasam inca 30 de minute acoperita

Pas 8

Mai repetem pasul precedent pentru ultima oara si lasam la crescut inca 15-20minute. Intre timp pregatim un cosulet de paine (daca nu avem putem folosi si un bol uns usor cu putin ulei pe pereti) si il presram bine cu faina. Punem putina faina si pe blatul unde vom scoate coca

Pas 9

Scoatem coca usor din vas pe blat apucam de o parte o intindem usor si o pliem peste capatul celalalt ca o batista. Apucam si din lateral si facem la fel apoi o rulam usor ca pe o rulada. Este indicat sa avem mainile umede pentru a evita lipirea aluatului de mana

Pas 10

Facem o bila din aluat si presaram bine cu faina deasupra.

Pas 11

Luam aluatul cu o racleta si il punem in cosul de paine cu partea data cu faina in jos. Presaram si pe partea superioara din cosulet faina pentru a evita lipirea. Se acopera cu un plastic sau prosp umed si se lasa 1 ora jumatate 2 la crescut.

Pas 12

Cand mai avem jumatate de ora punem cuptorul la incalzit la 250 de grade si bagam oala goala cu capacul pus la preincalzire. Este foarte important ca vasul sa fie la temperatura cat mai mare cand bagam aluatul.

Pas 13

Cand s-a ajuns la temperatura maxima (250 grade - in genereal la 10-15m dupa ce cuptorul electric afiseaza ca este la acea temepratura) scoatem oala din cuptor dam capacul jos si rasturnam aluatul in oala. Cu un cutit ascutit si putin umed facem o crestratura dealungul aluatului pentru ca painea sa creasca controlat. Puenm capacul si bagam oala in cuptor pentru 30m.

Pas 14

Cand cele 30 de minute au trecut scoatem capacul pentru ca painea sa se rumeneasca pe deasupra. O mai lasam 5-10 minute in functie de cat de crocanta o vrem

Pas 15

O scoatem din cuptor si o lasam la racit 45 de minute 1h. Sa aveti pofta!

Poate o sa iti placa si

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.